Kutatási témák

Kutatások a Debreceni Egyetem Meteorológiai Tanszékén
 

 • Városklíma
  Ezen a területen elsősorban Debrecen és a környező települések városi hőszigetének idő és térbeli dinamikája a kutatások tárgya. Több mérési kampányt folytattunk le gépkocsira szerelt meteorológia szenzorok alkalmazásával. Ezen mérések eredményeként kirajzolódott a Debreceni és a környező településeken megfigyelhető városi hősziget térszerkezetének kifejlődésének jellegzetességei. Továbblépésként folyamatban van egy debreceni automata városklíma állomáshálózat kiépítése, ami a város különböző részeiben lehetővé teszi a hősziget időbeli változásainak nyomon követését.
   
 • Szélkíma
  A már hagyományosnak tekinthető megújuló erőforrásokkal kapcsolatos kutatások területén a tanszék kutatói elsősorban a szélklíma statisztikai vizsgálata területén folytatnak vizsgálatokat. Ebben a tanszékünk birtokában levő SODAR berendezés adatsorai nagy segítséget nyújtanak, lehetővé téve az áramló légtömegek belső struktúrájának feltárását a felszín közelitől több száz méteres magasságig.
   
 • A megújuló energiaforrások társadalmi aspektusai
  Ezen a területen a megújuló energiaforrások, főképp a  biomassza felhasználásával kapcsolatos társadalmi kérdések területén folytatunk vizsgálatokat. Kérdőives felmérések alapján elemzésre kerül a megújulók alkalmazásában az egyes területeken a lakossági ismeretek, igények, a felmerülő problémák és az elfogadottság kérdései.

 

 

Frissítés dátuma: 2018.06.04.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.